5-seconden regel wetenschappelijk bewezen


De meeste mensen eten geen voedsel dat op de grond is gevallen. Sommige mensen hanteren echter de 5-seconden regel. Als eten op de grond valt en je raapt het binnen 5 seconden op kan je het gewoon opeten.

The Discovery Science Channel heeft onderzocht of deze ‘regel’ klopt. Zodra eten de grond raakt zal er een kleine hoeveelheid bacteriën op het eten komen. Dit is dan ook aanvaardbaar tenzij de ondergrond of het voedsel vochtig is. Vochtig voedsel dat langer dan 30 seconden op de grond ligt bevat 10 keer meer bacteriën dan voedsel dat binnen 3 seconden wordt opgepakt.

E-coli, salmonella en listeria zijn gek op vochtige omgevingen. Ze absorberen water voor de voedingsstoffen die ze nodig hebben om te groeien en vermenigvuldigen.

Het type ondergrond heeft ook invloed op de veiligheid om voedsel weer op te rapen en in je mond te stoppen. Tapijten zijn minder ‘gevaarlijk’ dan linoleum omdat ze minder oppervlakte hebben om bacteriën over te brengen.

Een koekje op een droge ondergrond laten vallen is dus prima.

Meer bizarre artikelen? 🙂

Jullie reacties